o društvu

Društvo jadralnih padalcev KOVK Ajdovščina je bilo ustanovljeno 3.3.1994, potem ko je bilo že eno leto prej sekcija pri aero klubu 'Josip Križaj'. Člani društva si postavijo kot glavne naloge: organiziranje šolanja jadralnih padalcev in pridobitev ustreznih dovoljenj to je A-izpitov, dogovor z lastniki vzletnih in pristajalnih zemljišč, sodelovanje z drugimi JP društvi, . . .

Društvo od svojega nastanka skrbi za vzletišče Kovk in pristanek pri piceriji Anja.

Kovk je eno prvih in priljubljenih vzletišč za proste letalce v SlovenijiPoznano je tudi širom Evrope. Še zlasti je priljubljeno zmajarjem, ker je mogoče pripeljati zmaja skoraj na vzletni prostor. Vzletišče Kovk se nahaja na robu planote Gora nad Vipavsko dolino na višini 860m.
Kako pridemo na vzletišče Kovk? Po štirih kilometrih vožnje od Cola do vasi Gozd zavijemo ostro levo ter še dvakrat zavijemo levo in po približno enem kilometru pridemo do manjšega parkirišča. Od tam je  slabih petsto metrov hoje, za zmajarske potrebe pa vodi do vzletišča tudi malo slabša in ozka pot.
Na vzletišču je mogoče vzleteti s 3 do 4 padali vzporedno za zmaje je urejena peščena vzletna rampa. Na Kovku je mogoče jadranje skozi vse leto. Ugodne smeri vetra za letenje so J, JZ in Z. Uradni pristanek je v Budanjah, poleg magistralne ceste Ajdovščina-Vipava (444). Pristanek je 200 m od picerije Anja proti zahodu, poleg droga z veterno vrečo.

Prvi predsednik društva je bil Jože Vidmar, nove člane društva pa je šolal Marjan Cigoj, ki je že po prvih letih letenja postal inštruktor jadralnega padalstva. Žal se v tem času zgodi tragična nesreča Vojka Lešnjaka, navdušenca za ta šport, ki je preminil spomladi 1994. Kot inštruktorja sta M. Cigoju sledila J.Vidmar in D.Pregelj, tako da je imelo v tem obdobju ajdovsko društvo enega največjih prirastkov članstva v Sloveniji. Društvo je imelo v tem obdobju, v letih 1995 - 1998, tudi od 40 do 50 članov.

V naslednjih letih se je precej članov posvečalo XC letenju in tekmovanju za OLC pokal, v katerem je DJP Kovk dosegel kar precej uspehov. V tem tekmovanju sta večkrat zmagala brata Valič in društvo Kovk, za njima pa je bil zmagovalec OLC tekmovanja Pavel Kante in ekipno Kovk. Preletenih je bilo nekaj izjemnih poletov Urban Valič: Sorica - Jenbach (245 km), Valiča sta večkrat presegla 250 km znamko z vzletom na Sorici in letenjem tja do reke Piave v Italiji, pa nazaj.

Brata Valič sta za tem blestela v hitrostnih preletih in popularizirala primorsko jadralno letenje, Slovenijo in Ajdovščino po celem svetu. Oba sta po večkrat zmagala na državnem prvenstvu. Postavila sta nekaj svetovnih rekordov: prelet s povratkom (269km), prelet na napovedan cilj(367km), prosti prelet(427km). Urban Valič je bil že leta 2007 1. na svetovni jakostni lestvici. Istega leta je bil Urban 2., Aljaž 5. v svetovnem pokalu. Leta 2008 je bil Urban 4. v svetovnem pokalu, Aljaž pa 8. na evropskem prvenstvu. Leta 2009 je bil Aljaž 3. na svetovnem prvenstvu, ekipa Slovenije pa tudi 3. na svetovnem prvenstvu.

Brata Valič sta v letu 2012 pričela s proizvodnjo lastnih jadralnih padal pod znamko 777 (http://777gliders.com/). Prvo padalo, s katerim sta se prebili na trg, je bilo rekreativno padalo Rook namenjeno pilotom, ki si želijo tako varnosti kakor tudi daljših preletov. Potem sta nadaljevala z jadralnimi padali Queen, Pawn, Deck, Rook2. Sedaj je hit padalo King, namenjeno vsem ambicioznejšim tekmovalcem. Mlada podjetnika sta uspela zgraditi prepoznavno slovensko blagovno znamko, ki je že znana in priljubljena v padalski sreniji po velikem delu sveta.

logo-kovk-01

Naslov društva: