Arhiv 2011

Pavel Kante zmagovalec za najpadalca DJP Kovk 2011

V organizaciji Emila in pomočnikov, je bila 17.septembra v Desklah zaključna tekma za leto 2011 v tekmovanju za najpadalca DJP Kovk. Potem, ko so bile spomladi tri tekme v hitrostnih preletih, dve z Lijaka, ena z Goljaka, je bila zaključna tekma na piko. Tekma je bila izpeljana v primernih pogojih, ob odlični organizaciji in odličnem vzdušju, kot je tudi običajno. Organizatorjem gredo vse čestitke in zahvale.
Zmagal je Bolko pred Vidmarjem in Kantetom. V skupni razvrstitvi za najpadalca leta je tretjič slavil Kante in prejel v trajno last orla, ki ga je izdelal Emil Blažič. Drugi v skupni razvrstitvi je Vidmar, tretji pa Pavlič. Vsem omenjenim iskrene čestitke in želja, da bi v nslednjem letu tekme vsaj tako uspele kot v letošnjem.

Kruševo, Makedonija, 6.-13.avgusta 2011 Urban Valič, državni prvak

Kruševo, najboljši trije   12.avgust 2011, 4.task[ Zadnji dan je bila odločilna tekma. Glavna kandidata za naslov državnega prvaka Vidic in Aljaž Valič sta se uštela in predčasno pristala. Nov državni prvak je postal Urban Valič, ki je dobro odletel odločilno dirko in imel na prvenstvu najbolj konstantne rezultate. V ekipni razvrstitvi je zmagal KLV Vrhnika, pred Krokarjem iz Železnikov in DJP Kovk iz Ajdovščine. Urban Purkat je bil odličen 3. v serial razredu. Čestitke celotni ekipi Kovka, ki se je odlično borila in dosegla odlične uvrstitve. Rezultati: posamezno: 1.Urban Valič, 2. Hafner, 3.Novak, ..,9.Aljaž Valič performance: 1.Lotrič,.. 6.Kranjc,.. serial: 1.Jenčič,.,3.Purkat, 4.Pljakoski ekipno: 1.KLV, 2.Krokar, 3.Kovk ------ V Kruševem v Makedoniji se od 6. do 13. avgusta odvija odprto prvenstvo Slovenije in Hrvaške - Kruševo Open 2011, tekmovanje v hitrostnih preletih z jadralnimi padali. To je tekmovanje FAI 2 cat. Kruševo Open 2011 organizirajo: DJP Lintvar (Slovenija), KSL Tici Buzet (Hrvaška) in Padalski klub Delta Prilep (Makedonija). DJP Kovk zastopajo naslednji člani društva: Aljaž in Urban Valič, Stojan Kranjc, Toni Pljakoski in Urban Purkat. V prvih treh dneh so dobro tekmovali, in so kot ekipa na tretjem mestu. Posamezno sta Aljaž na 3. mestu, Urban na 5. mestu z majhnim zaostankom in v borbi za državnega prvaka. Vodi Jurij Vidic iz KLV Vrhnika. Stojan je na 57. mestu, Urban je 69., Toni 78. od skupno 123 tekmovalcev.
 

Umrl Xavier Murillo

Tragične novice v JP se ta teden kar vrstijo. 1. julija je bil med letenjem v Andih v Peruju pogrešan Xavier Murillo. 7. julija so ga našli mrtvega.
Xavier je bil alfa in omega PWc tekmovanj, tako da so ga poznali kar pod nadimkom mr. Pwc. Znameniti so postali njegovi 'briefingi'. Njegova izguba pomeni hud udarec za jadralno padalska tekmovanja na najvišjem nivoju, predvsem za PWC tekmovanja. Ni bil le jadralni padalec, temveč tudi alpinist in vrhunski fotograf. Naj počiva v miru.

xavier.jpg
Xavier Murillo


Piedrahita, 4.-18.julij 2011
12. svetodno prvenstvo v preletih z jadralnimi padali zaključeno

  To je bil verjetno eden najusodnejših tednov v zgodovini jadralnega padalstva. Na drugem tasku tekmovanja je prišlo do tragičnih dogodkov. Zgodilo se je precejšnje število 'incidentov', to je zasilnih pristankov s pomočjo rezerve, v dveh primerih pa brez izmeta rezerve, pri čemer sta dva pilota (Argentinec Vargas in Čilenec von Muhlenbrock) umrla. Tekmovalna komisija je prekinila tekmovanje in najprej nameravala zagotoviti bolj varne discipline. Toda le dan za tem je bila sprejeta na CIVL Bureau-ju odločitev, da se takoj suspendira vsa tekmovalna padala (padala s certifikatom Competition Class glider) na vseh tekmovanjih FAI 1. Odločitvi so botrovale izredno visoke hitrosti dvolinijskih tekmovalnih padal, zaradi česar je prihajalo v ciljnih doletih do velikega števila kritičnih situacij in tudi druge varnostne pomanjkljivosti teh padal. S to odločitvijo je bilo svetovno prvenstvo dokončno prekinjeno in zaključeno. Priznali pa so se trenutni rezultati, ki so ob vseh teh dogajanjih še najmanj pomembni. Čas bo pokazal, kaj bodo dogodki v tem tednu pomenili za jadralno padalstvo, sploh pa za tekmovanja v preletih.
Rezultati:
Skupno:
1.Cazaux (Fra), 2.Donini (I), 3.Malecki (Ger), ..., 7.Urban Valič, 19.Aljaž Valič, 30.Jurij Vidic
Države:
1.Francija, 2.Velika Britanija, 3.Švica, 4.Italija, 5.Slovenija
Ženske:
1.Slivova (CZ) 2. Strasser (SUI) 3. Cameron (GBR)
2.task. 6.7.2011
1.Malecki (Ger), 2.Gallarte(E), 3.Cazaux (FR), ..,11.Urban Valič, 25.Aljaž Valič, 57.Jurij Vidic
1.task. 5.7.2011
1.Cazaux (FR), 2.Luckos (POL), 3.Cohn (USA), ..,9.Jurij Vidic, 18.Urban Valič, 30.Aljaž Valič

sp1.jpg
Najboljši posamezno
Vzletna točka 'Kovk' in pristajalno mesto 'Log pri Vipavi' uspešno registrirana
 

Potem, ko je društvo jadralnih padalcev Kovk Ministrstvu za promet dostavilo vsa potrebna soglasja in mnenja, je Ministrstvo za promet 2.2.2011 izdalo odločbo, s katero vpisuje vzletno točko Kovk in pristajalno mesto Log pri Vipavi v evidenco vzletnih točk in pristajalnih mest Republike Slovenije.

Zaradi bližine javnega letališča Ajdovščina je jadralno letenje dovoljeno skladno z omejitvami in pogoji razvidnimi iz soglasja letališča Ajdovščina. To pomeni, da je potrebno upoštevati prepovedano cono letenja in možnost letenja v tej coni zgolj po predhodnem dogovoru z vodjem letenja na letališču Ajdovščina (rdeče označena cona na spodnji sliki). V rumeno označeni coni na spodnji sliki, pa je potrebna povečana pozornost zaradi manevrov jadralnih letal. Za pristajanje se uporablja označeno pristajalno mesto v Logu pri Vipavi. Prepovedani so pristanki na letališču in nasploh v rdeči coni. Zasilni pristanki so dovoljeni v rumeni coni npr. pri vasi Lokavec.

Prosimo, da se te omejitve spoštuje, ker nam bo sicer letališče Ajdovščina razveljavilo soglasje.

DJP Kovk

obmocje_letenja.jpg

Za povečavo klikni na sliko.

Odločba ministrstva za promet